Euroopan eksoottisin matkakohde on keskellä Atlanttia - tutustu Azoreihin

28.02.2013

2013-07-29 21:29
Azorien saariryhmä lienee yksi Euroopan eksoottisimmista matkakohteista, sillä monet eivät edes tiedä, missä Azorit sijaitsevat.

Kaikki tuntevat Kanarian saaret, Kreikan saariston sekä Espanjalle kuuluvat Ibizan ja Mallorcan. Portugalille kuuluva Madeirakin on suomalaisille tuttu lomakohde. Läheskään noiden tasolle ei tunnettuudessa yllä Azorien saariryhmä.


Azorit sijaitsee Atlantin valtameressä yli 1500 kilometrin päässä Portugalin rannikosta.

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että keskellä Atlantin valtamerta sijaitseva Azorit ylipäätään kuuluu Eurooppaan. Yhdeksästä saaresta koostuva saariryhmä on saanut itsehallinnon, mutta kuuluu silti Portugalille.


Azorit on turisteille vieras siksi, että se ei ole muiden hellesaarien tavoin massaturismin kohde. Azorit on linjannut matkailustrategiansa niin, että saarille ei edes haluta massaturismia, koska liiallinen turismi voisi vahingoittaa saaren upeaa luontoa.


Azorien rannat ovat jyrkkiä ja korkeusvaihtelut suuria. Hiekkarantoja on vähän ja ne ovat pieniä.

Azorit ei missään nimessä sovi matkakohteena jokaiselle. Koska saaristo on syntynyt vulkaanisen toiminnan seurauksena, ovat sen korkeusvaihtelut suuria ja rannat jyrkkiä ja kallioisia. Auringonpalvojille sopivia hiekkarantoja on vähän. Massaturismin puuttuessa saarelta on myös turha etsiä tunnettujen bilesaarien veroista yöelämää.


Jos turisti sen sijaan ei ole kiinnostunut yöelämästä ja ylipäätään muiden turistien näkemisestä, voi Azorit olla täydellinen matkakohde. Omatoimimatkailijalle saaret tarjovat nimittäin ainutlaatuisia mahdollisuuksia.


Patikoitsijalle Azorit tarjoavat lukemattomia upeita reittejä.

Azorien patikointireittejä sanotaan perustellusta maailman upeimmiksi. Erilaisia reittivaihtoehtoja löytyy joka lähtöön, ja koska tuliperäinen maa on erittäin ravinteikasta, on saaren luonto monipuolinen ja runsas. Azoreilla on panostettu luontoon siten, että kaikki saarten asukkaat joutuvat maksamaan kukkaisverona tunnettua lisäveroa, jonka tuotto käytetään sellaisenaan saaren luonnon hoitamiseen.


Maisemat ovat kumpuilevia ja täynnä vehreyttä ja kukkaloistoa. Luonnon värien lisäksi oman lisänsä tuovat kuumat lähteet, vesiputoukset, viinitilat ja entisten tulivuorten paikoille syntyneet upeat kraaterijärvet. Azoreilla sijaitsee myös koko Portugalin korkein vuori Pico, jonka korkeus on 2346 metriä.


Vaikka saaret on tuliperäisiä, voi niille matkustaa turvallisin mielin. Viimeinen tulivuorenpurkaus saarilla on koettu vuonna 1957. Useimmat tulivuoret ovat sammuneita ja niiden kraatereihin syntyneet järvet ovat suosittuja nähtävyyksiä.


Myös merelle kannattaa lähteä, sillä Azorien vesillä vilisee delffiinejä ja valaita, joita voi käydä ihastelemassa varta vasten järjestettävillä safareilla. Ekologisuuteen on panostettu ja turistisafareita tarjoavat laivat eivät saa ajaa sataa metriä lähemmäksi valaita ja delffiinejä, ettei näitä häirittäisi.


Uteliaat delffiinit tulevat kuitenkin monesti itse omatoimisesti katsomaan turistilaivoja. Hyvällä tuurilla vene kiinnittää yli 20-metristen kaskelottien tai sinivalaiden huomion ja nekin tulevat näyttäytyämään veneen viereen. Kirkkaat vedet soveltuvat hyvin myös sukeltajille, ja erilaisia sukellusretkiä tarjoavia yrityksiä on saarilla paljon. Myös tasokkaita golf-kenttiä löytyy saarilta useita.


Matkakohteiden ekologisuutta arvostavat voivat lomailla Azoreilla hyvillä mielin. Kierrätys on saarilla viety todella pitkälle, sillä kaikki mikä on kierrätettävissä myös kierrätetään. Saarilla ei nykyään ole enää edes kaatopaikkaa, sillä kaikki kierrättämiseen sopimaton jäte kuljetetaan laivoilla Portugaliin jatkokäsittelyä varten. Saaren energiatuotanto hoidetaan hyödyntämällä tuulivoimaa, vulkaanista maalämpöä ja vesihöyryä.


Azorien subtrooppinen ilmasto on hyvin tasainen. Golf-virta pitää huolen siitä, että talvellakaan lämpötilat eivät juuri laske 15 asteen alapuolelle. Toisaalta kesällä ympärillä oleva valtameri viilentää ilmaa sen verran, että lämpötilat nousevat harvoin yli 26 asteen. Meriveden lämpötila on ympäri vuoden 16-23 astetta. Meri saa aikaan sen, että säätila saattaa vaihdella nopeastikin. Sadekuurot voivat tulla yllättäen kymmenen minuutin varoituksella, mutta yleensä ne menevät ohi yhtä nopeasti kuin ovat alkaneetkin.


Saadakseen kaiken irti Azorien matkasta, kannattaa varata aikaa ja rahaa siihen, että vierailee matkan aikana usealla eri saarella. Vaikka saaret ovat lähekkäin, ovat ne keskenään hyvinkin erilaisia. Jo ilmasto eri saarilla vaihtelee, sillä esimerkiksi itäisimmillä saarilla sataa huomattavasti vähemmän kuin keskussaarilla. Erot sademäärissä näkyvät luonnollisesti myös eroina kasvillisuudessa ja luonnossa. Myös eri saarten ruokaperinteissä on eroja ja joka saarella on muun muassa omat nimikkojuustonsa, jotka ovat kaikki suosittuja kotiinviemisiä. Liikkuminen saarten välillä on helppoa laivoilla tai varsinkin pienkoneilla, joiden käyttäminen on kohtuuhintaista.


Jos kiinnostus Azoreita kohtaan heräsi, voi mahdollisuus sinne pääsemiseen olla lähempänä kuin arvaatkaan. Voice vie nimittäin huhtikuussa 30 kuulijaa viikoksi tutustumaan noihin paratiisisaariin. Matkalle pääsevät valitaan Voicella on lentokone -kilpailun kautta. Lue osallistumisohjeet ja osallistu kilpailuun täällä.


http://www.voice.fi/matkailu/euroopan-eksoottisin-matkakohde-on-keskella-atlanttia-tutustu-azoreihin/33/47191

Matkat & paketit
Linja-autot
Palvelut
Uutiset
Valokuvia & videoita
Yritysesittely
Tavoitteet
Yhteystiedot
Partner login
Ehdot
Apu